6. 2. 2011.

Nefleksibilne noge i fleksibilni planovi


Nefleksi noge

Rekao mi je dr. Ortoped još onomad, oko Maratona 2010., da mi fali par stepeni ekstenzije u kolenima. Praktično, to znači da sam nefleksibilna, prilično zategnuta i kruta, da bi možda bilo pametno da se istežem često i redovno. 
I ja ga tako poslušam i počnem da se istežem posle svakog treninga. U stvari, lažem, mnogo više vodim računa o tome kad treniram radnim danima, sama, u teretani, nego nedeljom, sa drugarima, na otvorenom. A zašto je to tako? Ne znam. U teretani imam nekakav ritual - presvlačenje, pešačenje plus džoging pet minuta, ozbiljno trčanje na traci, istezanje, trbušnjaci, vežbe za leđa, ostale teretanske vežbe ako imam vremena, tuširanje, presvlačenje, kuća. Na Adi nemam ritual, imam samo ogromnu želju za vodom, bananom, keksom, čajem i nes kafom (tim redom) posle treninga. I odjurim u kafanu i ne stignem da odradim pravilno downward dog i ostale pseudo-joga stvari koje radim kad se istežem. Bez obzira na to, ja sam i dalje nefleksibilna i to prihvatam i razumem.

Fleksi plan


Ali zato mi je trkački plan totalno fleksi. Prvo sam samoinicijativno rešila da mi se subotom pliva i da ću jedan trkački trening da zamenim plivačkim - sada je toj odluci tri nedelje i, iako plivanje ima svojih problema i mana, osećam se odlično što sam to uvrstila u program. A drugo mi je postalo jasno danas - nema svrhe pridržavati se zacrtanog ako nije zabavno.

Simić i ja smo danas zacrtali 4 kruga oko Ade ili 30 i nešto kilometara, što je kao od centra Kraljeva do centra Trstenika (ste videli kako opasno zvuči kad se tako napiše?). Još juče sam imala neki ne tako dobar osećaj povodom današnje dužine, te tri sata napolju i neizbežnog umora posle. Naravno da sam danas startovala sa entuzijazmom - bilo je deset stepeni, pobogu - ali već od samog početka nešto nije išlo kako treba. Prvi krug sam mrljala, sa pulsom dva miliona, zadihana i umorna kao pas. Nije bilo bolje ni u drugom krugu, kada sam na pola rešila da se isključim iz razgovora koje su vodili drugari, a uključim muziku. Već tada mi je bilo jasno da mogu da trčim još jedan krug i ni kilometar više. U trećem krugu sam se zaustavljala nekoliko puta, da protresem kolena, ali više da protresem mozak, i nastavila da se vučem do kraja. Kraj sam dočekala slomljena, umorna i sa ogromnim osećajem olakšanja što su tih dva i nešto sata za dvadesetak kilometara gotovi.

A trening ne bi trebalo tako da izgleda. Trebalo bi, kao prošle nedelje, da trčim i cvrkućem.

Zašto je bilo tako loše? Naporni treninzi u toku radne nedelje, premalo spavanja i enormno veliki obrok prethodne noći, a preskakanje doručka tog jutra su sigurno doprineli tome da mi se nije trčalo.

Keep calm and carry on


Dobra stvar je, naravno, da je potpuno svejedno da li sam danas dobro otrčala ili ne, i nikako ne vidim da će ovo da utiče bilo na šta (sem na broj blog postova!). Važno je da sam ovaj fantastično topli dan iskoristila trčeći sa drugarima prepodne i šetajući se sa Voljenim popodne. I da ipak mogu da udarim jedno X preko današnjeg datuma u trening planu. Naravno da ću dopisati -8km, ali ova trening nedelja je zvanično gotova.

Radosna sam što ipak ne osećam užasan pritisak da stalno budem bolja i da radim više. Hoću reći, osećam potrebu da radim konstantno i redovno, jer je trčanje već postalo veliki i važan deo mog života, ali ne osećam potrebu da sagorevam. 

Primetila sam nešto kod svih ljudi koji svoj hobi shvataju ozbiljno, a naročito kod trkača: kada čovek počne da obraća pažnje na detalje i postignuća, kad krene da se takmiči, vrlo lako izgubi onaj osećaj radosti i ležernosti koju je imao na početku. Kada smo tek kupili patike, svaki novi trening je bio pobeda nad lenjim i pasivnim delom sebe, i zadovoljavali smo se samom činjenicom da smo napolju, da radimo. Već koju godinu kasnije, sve je drugačije - sitnice kao treninzi propušteni zbog bolesti ili nepostizanje ciljeva počinju da nerviraju, a planovi postaju sve složeniji. Tako i prilika za zabušavanje i skraćivanje treninga ima manje, jer su ulozi sada značajno veći.

Ne znam ni da li svi trkači osećaju potrebu da budu fleksibilni, da ukradu neki kilometar ovamo ili onamo, da skrate intervale za nekoliko, da odu kući ranije. Ali ako osećaš - samo napred! Neće ti zbog toga pobeći medalja na Olimpijadi!

_________________________

Slika: Residents of the Century Village Retirement Community Take Part in Organized Daily Exercises. The U.S. National Archives. flickr.com

6 коментара:

  1. ja sam primetila da smo u subotu na bazenu umesto da kibicujemo mlade vaterpoliste sve vreme trtljali o trcanju, taktikama, treninzima i dopunskim treninzima..... cccc, gde ide ovaj svet ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Valja to istezanje. Uvek. Šta znam, meni je to više kao završetak treninga; nije gotovo dok i to ne obavim.
    Što se tiče fleksibilnih planova, potpuno govoriš mojim jezikom. Trčanje ti je hobi, pasija i ne bi trebalo da pustiš da se pretvori u suprotnost. Ako ti ne prija, stani, skrati. Vidi šta je uzrok obavezno, ali ne treba tući sebe zbog toga. Meni je samo važno da kada znam da nisam fizički iscrpljen, već mi se samo ne trči, da tada ne dozvolim sebi da stanem ili skratim. Ako bih dozvolio, osećao bih se gore nego ako se iscimam pa istrčim koliko sam planirao.
    (Disclaimer: sve što pišem zvuči kao da imam par desetina hiljada pretrčanih kilometara u nogama. Nemam, pišem iz skromnog iskustva)

    ОдговориИзбриши
  3. opet ja i moje mishljenje :)

    kao i svaki drugi hobi u koji udjemo sa ljubavlju, i u kom uzivamo nevino, iskreno i chisto - chim postane obaveza - pochinje da opteretjuje. aktivnosti treba da budu takve da budesh zdrav,prav i sretjan. i ne samo sad, nego da ti koske i hrskavice potraju do osamdesetpete, a ne da sa 55 kretje sve da se rapada, jer si trenirao kao konj celi zivot. i da zivimo usput josh neki zivot [drushtveni, kulturni,ljubavni,fakultetski,bizMis,knjige,putovanja,muzika,dokolica...], a ne samo jedan sport, jer ondak smo as well mogli da budemo profi sportisti, zar ne?

    sport treba da bude takvo uzivanje, da kad rodish decu, uzivash u prepeshachenih par kilometara sa njima, a ne pi*dish shto nemash vremena za tri kruga trchanja oko ade.. a vidjala sam sluchajeve frustriranih-novopechenih-roditelja-sportista.ume to da bude gadno.

    za mene, sport nema smisla kad postane opsesija, kao ni bilo shta drugo.

    mozda zato menjam sportove na par godina. kad postanem opteretjena i kad vishe nije uzivanje, skinem se sa jedne droge, i nadjem novu, sasvim drugachiju :)

    zato pishem, crtam, fotografishem, uchim, pleshem, gledam oblake i chitam. zato sam trchala, igrala stoni tenis, vozila bicikl, planinarila, ishla na aerobik, radila jogu i josh kojeshta...

    toliko je sportova na svetu, zashto se posvetiti jednom fanatichno! :) zato mi se dopada vasha kombinacija trchanja, teretane i bazena.. nema monotonije, i verujem da je svaki trening zaista uzivanje..

    shto se mene tiche, dok ragbi ne nauchim da igram - nema umiranja. i josh dvadesetak sportova pre toga.

    nadam se da nije mnogo off-topic, umorna sam, umorrrrna.. a ujutru prva terapijica, wish me luck...

    ОдговориИзбриши
  4. Kao trkač prečesto se fokusiraš na krupne stvari - opremu, hidrataciju, pravi tempo; zaboraviš da si čovek i koliko neke "nebitne" sitnice mogu negativno da utiču na tebe i slome te - šetači na stazi, mrtav mp3, blatnjave patike... Čitao sam skoro da nas "planirane" greške (u poslu, ishrani, treningu) na duge staze čine jačim i stabilnijim da ne popustimo pod pritiskom i ne pravimo ih češće... Uopšte ne računam da si odradila krug manje od planiranog već tri više nego što bi istrčala da nisi ustajala iz kreveta... Sad napuni baterije pa nastavi sa novim entuzijazmom...

    Btw, ovo ti je najzreliji tekst do sada... Lepo je osetiti da se iza šaljivog, ležernog stila ipak nalazi čovek sa glavom, srcem i plućima...

    ОдговориИзбриши
  5. hej, hvala na komentarima!

    sasha: strašno, znam. ali tako je - što više znaš, to ti je važnije da znaš više... ponekad to zamara, ali je neizbežno.

    petar: super je ako "mrzi me, ali mogu" možeš da odvojiš od "ne mogu". meni je oduvek mrzi me=ne mogu, pa boga zovi. magarence sam :)

    alisa: potpuno se slažem sa tobom - biti otvoren i prilagodljiv, imati raznovrsna interesovanja i veštine i biti dovoljno dobar, to bi trebalo da je svima ideal.

    dazdevnjak: "Uopšte ne računam da si odradila krug manje od planiranog već tri više nego što bi istrčala da nisi ustajala iz kreveta..."
    to je to o čemu sam razmišljala kada sam se istezala (kod kuće, naknadno). bolja sam nego što sam tog jutra, kada je sat zazvonio, mislila da ću biti.

    hvala svima na komentarima, drago mi je da sam vas inspirisala da razmislite o očekivanjima i planovima.

    ОдговориИзбриши