8. 12. 2010.

Kako izabrati brus za trčanje?

Safety Garb for Women Workers, ca. 1943The U.S. National Archives

Grudnjak je, pored patika za trčanje, najvažniji deo trkačke opreme. Trčanje predstavlja veliki stres za tkivo grudi - najveće probleme predstavljaju napetost kože i bol u grudima posle treninga, mada ne smemo da zanemarimo ni one nesrećnice kojima grudi zaista fizički izbijaju vazduh iz grudnog koša. Problemi nipošto nisu rezervisani za žene sa težim grudima, na slične tegobe će vam se žaliti sve trkačice, bez obzira na konfekcijski broj.

Rešenje je jedno, ali ne i jednostavno - dobar sportski grudnjak.


Moram za početak reći da sam savršeni brus za trčanje našla tek nedavno. I to ne u Beogradu.

Šta se dešava sa grudima tokom trčanja?



Slika 1. Scena iz filma Click i njen očigledno neodgovarajući brus.
















Da bih izdvojila ove sličice, pogledala sam klip bar pet puta i svaki put sam se naježila. Ova scena je, uprkos zadovoljnom osmehu trkačice, prikaz čistog stoprocentnog bola. Nešto kao šut u testise. Nemoguće je ovako trčati duže od deset sekundi, a da ne poželite da se oblepite izolir trakom i držite te proklete stvari na mestu!

Odlična animacija je i na sajtu kompanije shock absorber koja se bavi upravo sportskim brusevima.

Šta treba jedan sportski grudnjak da radi?


Pre svega, on mora da pruži dovoljno potpore grudima i da ih na neki način "pričvrsti" za grudni koš. U sportskom grudnjaku one ne bi smele da se pomeraju kao u običnom grudnjaku, a nipošto onoliko koliko se pomeraju bez grudnjaka. Ukoliko se pitate da li je vaš sportski grudnjak adekvatan, uradite jednostavan test - skakućite ispred ogledala prvo u običnom, a zatim u sportskom grudnjaku. Ako je pomeranje gotovo isto, možda trkački brus nije adekvatan.

Šta ne sme jedan sportski grudnjak da radi?


Ne sme da bude toliko uzak da ometa disanje.
Ne sme da bude takav da onemogućava pokrete ruku ili da pritiska grudne mišiće u nivou pazuha.
Ne sme da se useca u ramena.
Ne sme da izaziva ogrebotine i da iritira kožu, tj. mora da ima nevidljive šavove sa unutrašnje strane.


Na šta treba da obratimo pažnju kad kupujemo brushalter za trčanje?


Slika 2. Levo Lilly of France; desno Nike Players




Dubina - dobar brus za trčanje mora da bi obuhvati sve (tajno pravilo je - ako je dekolte lep, brus nije dovoljno dubok!). U suprotnom vidi Siku 1.






Odgovarajući broj  - moguće je da se veličine sportskog grudnjaka ne poklapaju sa veličinama svakodnevnog veša, kao i da stoje drugačije od svakodnevnog veša. Zato se ne predlaže naručivanje sportskih grudnjaka preko neta, ukoliko ne znate kako vam stoji.




Slika 3. Levo Champion Seamless; desno Glamorise
Tip grudnjaka - Za manje grudi dovoljan je i "sportski top", dok srednje i velike grudi zahtevaju grudnjak koji ima odvojene grudi, ili u vidu pravih korpica ili u vidu posebnog tkanog materijala koji okružuje pojedinačno grudi, da bi se  pravilno rasporedile sve te neke sile.






Slika 4. Levo Victoria's Secret; desno Moving Comfort





Široke bretele - Tanke bretele nisu dovoljno jake da bi sprečile poskakivanje, a mogu da dobro nažuljaju i useku se u ramena.







Materijal - Kao i za svu ostalu trkačku opremu, pamuk se ne preporučuje. Najbolji su posebno dizajnirani sintetički sportski materijali.


Gde kupiti dobar sportski brus?


E, to je glavno pitanje, na koje ne znam odgovor. Ili, znam: ne u Beogradu.


Koji savet sam izostavila? Koji je vaš favorit?



5 коментара:

  1. sportski top, hvala bogu :)
    eto kako ponekad i ono sto nemas, a trebalo bi da imas, moze biti prednost..... pa kako sad da ne volim trcanje :P

    ОдговориИзбриши
  2. NIje tacno da dobar brus ne mozete kupiti u Bgd....Moze u Nike-u.Ja imam dva Nike sportska brusa i savrsena su! Doduse,kupila sam ih prosle godine,ali verujem da i sada mogu da se kupe na istom mestu.Dakle, Nike-zenska radnja !

    ОдговориИзбриши
  3. Ovaj Moving Comfort izgleda zadovoljavajuće, ali, opet, ne bih qpovala sportski brus dok ga ne probam i tada malo poskočim u mestu da vidim koliko je čvrst.
    Ja nosim klasičan brus, pa preko sportski, jedan od onih sa pijace, pa preko još jednu usku, meni knap majicu na bratele i sa malim otvorom napred. Smešno deluje, ali tako mi je najudobnije. Veličina mojih grudi je 80c, 85b, što je nekako srednja veličina. Da je veća, ne znam šta bi mi odgovaralo.

    ОдговориИзбриши
  4. sasha: hehe, to je to, dakle - ne možeš imati sve :)

    nevena: ekstra! gde si našla i, ako nije tajna, koji je model? pošto pretpostavljam da imaju različitih modela, volela bih da znamo koji ima u slobodnoj prodaji u BGDu.

    marija: upravo to - fenomenalan je ali to ne možeš da znaš dok ga ne probaš :)
    što se tiče "uradi sama" varijanti, potpuno te razumem, i ja sam danas trčala u običan brus-fitnes brus-tesna majica varijanti. za divno čudo, nisam se iznervirala posle dva minuta skakutanja, čak mislim da se nisu mnogo ni mrdale :) u svakom slučaju, seti se sledeći put kada budeš bila u nekoj boljoj sportskoj prodavnici da pogledaš. što se većih grudi tiče, mislim da je ovaj moving comfort prava stvar. sledeći izbor bi ipak bio kućna radinost. :)

    ОдговориИзбриши
  5. Svaka dama treba da nose najbolje i najzdravije. Grudnjaci Anita su pravo osvezenje i ono sto zasluzuje lepsa polovina.
    Web: http://grudnjacianita.rs/

    ОдговориИзбриши