16. 12. 2010.

Maratonka na proveri


Od danas sam i zvanično superzgodna.

Da, da, dobro ste pročitali. Imam to i napismeno, sa pečatom lekara i datumom. Institut za higijenu i medicinsku ekologiju je danas izmerio verovatno najzdravijeg pacijenta ove godine - mene. Moj dobri asistent iz Higijene mi je još prošle nedelje obećao da ćemo zajedno da prođemo kroz moju ishranu, da vidimo kakve su mi potrebe i kako treba dalje, da bih konačno smršala nekih 5kg, onih poslednjih 5kg koji nikako neće da se pomere, a da pritom moje telo, treninzi i svakodnevna aktivnost ne pate. Ali pre toga je trebalo da se izmerim. I stvarno sam se izmerila, mislim, ono pravo, body composition analysis izmerila. To je više od prostog merenja procenta masti u telu - ovaj uređaj ocenjuje i količinu mišića, masu kostiju i masu i sastav pojedinih delova tela. Kad se izveštaj odštampao, došlo mi je da poljubim gospodina tehničara. Koji je, usput, karatista. Ali idemo iz početka.

Kako je izgledalo moje merenje telesne masnoće?


Za početak, morala sam da se svučem. Objasnili su mi da je to svlačenje obavezno zato što mašina koja meri procenat masti u telu to čini na osnovu bioelektrične impedance (metoda se zove BIA, odnosno Bioelectric impedance analysis ili analiza bioelektrične impedanse), što je, u najkraćem, merenje otpora koje tkivo pravi prolasku struje. A odeća je slab provodnik, baš kao što i mast, pa se zato, rekli su mi, kada radiš BIA analizu obučena, dobijaju veći brojevi.

Kada su mi to rekli, došlo mi je da odem na oba ona štanda "Wellness analize" u gradu, na kojima sam isto BIA uređajem, ali obučena, merila procenat telesne masnoće i da ih pitam kako ih nije sramota da ljudima izdaju netačne brojeve i ubeđuju ih kako će sutra umreti od gojaznosti ako ne dođu kod njih u "ordinaciju" na (verovatno Herbalife-sponzorisanu) analizu. Na oba mesta sam bila šokirana procentom telesne masti - prvi put mi je bilo 33%, a drugi put 31%. Znala sam da je to netačno, ali nisam bila sigurna kako može da se našteluje da jedan relatibno precizan i pouzdan uređaj toliko poveća cifru, i to svakome ko se izmeri. Sada znam - to merenje se radi u vešu.

Onako bosonoga stala sam na vagu i uhvatila se za pločice. Stajala sam u stavu mirno i slušala Karatistu kako priča o treninzima sa klincima, ali nisam mogla da odgovorim - mrdanje je zabranjeno! To merenje je trajalo oko minut, nakon čega mi je Karatista izmerio obim struka i nadlaktice. I kliknuo "print report".

Dok sam se oblačila, predao mi je papir. Malo sam strahovala od rezultata, posebno zato što sam imala na prošlim merenjima više od 30% telesne masti, a prema preporukama različitih izvora (sajt Livestrong.com, Univerzitet Vanderbilt, Univerzitet Nju Meksiko, sajt trcanje.rs) to čak nije ni zdravo, a da ne pominjem da je ipak previše za jednu sportistkinju rekreativku. Zamislila sam samo scenu kao iz horor filma - Karatista ulazi sa papirom i vrišti kako nikada više neću smeti da pogledam slatkiše ako mislim da ne umrem na sledećoj trci, kako mi se unosi u lice i viče "Jesi ti sinoć na rođendanu najbolje drugarice pojela DVA parčeta torte? Jesi li? Sveznajuća mašina je to videla, sad si kažnjena!".

Rezultati


Na časnu reč, zabezeknula sam se.

Indeks telesne mase - BMI: 23.1 (normalno od 18.5 do 25)
Procenat telesne masnoće - Body Fat Percentage: 21% (normalno od 18 do 28)
Težina  mišića: 29.5kg (normalno od 23.8 do 29)
Težina masti: 14kg (normalno od 12.4 do 19.9)

Bila je tu još gomila nekakvih brojki, te težina raspodeljena po delovima tela, te fitness score, te količina vode u telu, što mi je sve normalno. Sa izuzetkom mase ruku koja je, iznenađujuće, prevelika.

Šta sam zaključila?


1. BMI će mi uvek pokazivati veće brojke od očekivanih. To sam znala.
2. Mogu slobodno da se bavim rvanjem ili dizanjem tegova koliko sam mišićava.
3. Zdrava sam i, ako je suditi po količini mišića, unosim dovoljno proteina. Jupi, niko me neće terati da jedem više mesa nego što sada jedem!
4. Nikada neću biti manekenka.
5. Smem ponekad da jedem slatkiše. Čak i dva parčeta torte, ako hoću.
6. Superzgodna sam.
7. Ipak i dalje želim da smršam, ali 3 kg - to sam proračunala da je bezbedno.

Mogu samo da se ponadam da ste i vi tako shvatili da ste jako zgodni i da ste dozvolili sebi luksuz drugog parčeta torte. Pa i mi rekreativci imamo dušu!

4 коментара:

  1. ZIVELI SPORTISTI REKREATIVCI!!!!!!!
    Koliko sam samo ponosna na tebe nemas pojma! Posebno zato sto znam koliko truda stoji iza tih carobnih 21%. Sa druge strane srecna sam i sto sam shvatila da mojih 26% verovatno nije bas 26% :D
    Idemo do carobnih rezultata, ti kopnom, ja vodom!

    ОдговориИзбриши
  2. Super provera, K, mašina ti je samo dokazala ono što si i znala... Ipak, treće parče torte ne dolazi u obzir :)
    Pozz

    ОдговориИзбриши
  3. Ja sam znala da si super zgodna, pametnica, rvacica, misicava doktorica u nastanku i bez te masine... nego, nema mene ko da slusa :P
    Mada priznajem i meni je laknulo posle podatka da te masinice laziraju rezultat :)))
    O argumentima tvog karatiste i druzenju u vesu cemo na nedeljnom treningu... i samo da znas, hocu svaki prljavi detalj ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Odlična članak. Setio sam se ovog članka kada sam gledao jedan dokumentarac na Youtube-u ( http://www.youtube.com/watch?v=HH8nQiILe1Q ). Tu je baš snimljeno kako i koja sva testiranja oni rade prilikom provere (u ovom slučaju budućih) maratonaca. Pogledaj - siguran sam da će ti se svideti dokumentarac. Takođe svi koji su zainteresovani kako to izgleda moći će da to vide u dokumentarcu (negde valjda u prvih desetak - penaestak minuta). Možda ću i ja jednog dana ukoliko budem imao priliku otići na to merenje.

    ОдговориИзбриши