18. 12. 2010.

Otvoreno pismo gradonačelniku Varaždina


Kao i prethodne 32 godine, u komšiluku se ovog 31. decembra u ponoć organizuje jedna lepa, novogodišnja, gradska trka - Varaždinska novogodišnja trka.
Raspis trke je objavio sajt utrke.net, a ovom trkom se i sam grad Varaždin jako ponosi.

Ali pažnju mi je privukla odluka organizatora da novčane nagrade (1.000, 800 i 600 HRK - sume koje nisu za potcenjivanje) dodeljuju samo muškarcima!

To je strašno, sramno i protivno svemu za šta treba jedna država, društvo i trkačka zajednica da se zalažu.

Ovde objavljujem e-mail koji sam poslala gradonačelniku Varaždina, gospodinu Ivanu Čehoku, koji ostavlja utisak svestranog gradonačelnika širokih shvatanja i modernih ideja (gospodin Čehok je kolega bloger!). E-mail koji sam poslala ŠAK "Varaždin", organizatoru trke, značajno je kritičniji. Smatrala sam da su odlučioci zaslužni za ovakav sramni postupak, ali da javnost oličena u gradonačelniku treba da zna kakvu nepravdu čine.

Otvoreno pismo gospodinu Čehoku, gradonačelniku Varaždina.

Poštovani Gospodine Čehok,

      Pišem Vam povodom ovogodišnje 33. Novogodišnje utrke Varaždin. Organizacija ove trke je zaista sjajan potez i jedna trka sa tridesetogodišnjom istorijom je ponos svakog grada.
      Verujem da ste svesni da ova trka ima nagradni fond, koji je, ako je suditi po raspisu trke, prilično vredan.
      Ali želim Vam ukazati na jedan paradoks, za koji se nadam da je samo previd - ove novčane nagrade se dodeljuju samo takmičarima, ali ne i takmičarkama. Evo, na sajtu utrke.net, na kome je, pretpostavljam, zvanični raspis trke, piše:

"NOVČANE NAGRADE / U APSOLUTNOJ MUŠKOJ KATEGORIJI - 6000 m /
/prva 3 trkača bez obzira na kategoriju / 1. mjesto: 1.000,00 kuna 2. mjesto: 600,00 kuna 3. mjesto: 400,00 kuna."

      Vidite da se nigde ne pominju "natjecateljke".
      Da li je suvišno da govorim kako je ovakva odluka organizatora, da nagradi samo muškarce, a ne i žene, u najboljem slučaju srednjevekovna i svakako sramna?
      Nadam se takođe da delite stav hrvatske trkačke zajednice da je svaki trkač jednako važan, bez obrzira na pol i uzrast. Jasno je da je fond za nagrade ograničen i da se ne može cepati na hiljadu delova, a da se i dalje očekuje da je svaki taj deo dovoljno veliki, ali da li je mnogo tražiti od organizatora civilizacijski minimum - nagrađivanje i žena i muškaraca?
      Za jednaki položaj sportistkinja se borimo već dugo, a i dalje nismo daleko odmakli (uzmite u obzir, za početak, nagrade na teniskim turnirima i sve će Vam biti jasno) i pravi uspeh bi činile samo korenite promene. Ali iako opština Varaždin nije u mogućnosti, niti je dužna da nam pomogne, makar nam ne mora aktivno odmagati i nipodaštavati naš trud i rad.

      Nadam se da ćete mi odgovoriti sa potvrdom da je u pitanju samo previd organizatora i da će nagrade biti simetrično raspoređene po polovima.
      Pošto ste ostavili utisak modernog i dobrog gradonačelnika, verujem da će moj apel naići na Vaše razumevanje.

Hvala unapred!

Srdačno,

Ksenija Kruševac,
Beograd 



Drugari, uključite se i vi! Pišite mejlove, javite prijateljima, aktivirajte se! Ako ste planirali da trčite Novogodišnju trku u Varaždinu, postavite ultimatum. Bojkotujte.
I javite šta ste uradili!


Adrese na koje možete poslati mejlove su:

gradonacelnik@varazdin.hr
atletika@email.t-com.hr 

Ako imate druge ideje za akciju i pokret, javite.
Ovde smo da bismo ovaj svet učinili divnim mestom za trčanje, za muškarce i za žene.
Svi smo zaslužili mesto pod trkačkim suncem!

Нема коментара:

Постави коментар